onsdag 25 februari 2009

Scrapförvaring

Jag älskar verkligen att se och läsa om folks scrapvrår och förvaring. Det är det första jag kikar på när jag får nya numret av CK och jag kan sitta i timmar och kolla bilder på scraprum på Two peas. Så jag tänkte att jag skulle visa upp lite av min förvaring framöver, kanske kan det inspirera någon, kanske kan jag få tips på förbättringar.

På hyllan ovanför min arbetsyta står min allt-i-allo moppe-byrå från Ikea. Här har jag typ allt möjligt, sorterat i de olika lådorna.


Här har jag blandade band som är för korta/breda att hänga upp. Bra låda att rota i om man bara ska ha en liten stump eller ska knyta på spiralen till något minialbum eller så.

Här ligger blandade blommor. Jag brukar säga att de är de nyaste blommorna (fast jag köper aldrig blommor så det är en märklig benämning) men det är nog snarare blommor jag inte orkat sortera in i min ordinarie blomförvaring. Bra att leta igenom när man letar efter någon enstaka blomma och det är i regel det jag gör, jag använder inte så mycket blommor längre.
Min chipboardbokstavsförvaring är under all kritik för den är utspridd på tre olika ställen, måste hitta ett bra system. Här ligger sådana alfabeten som jag inte har kvar förpackningen till och även utstansade QK-bokstäver som blir över när man stansar. De låg alldeles blandade förut, huller om buller men för ett tag sedan fick jag ett ryck och sorterade dem i zippåsar.

I min "varje-dag-användes"-låda finns dymoremsor, häftklamrar, nål och tråd osv. Sådan jag använder mycket liksom.

Stansar och utstansat, hm, en låda jag skulle kunna rationalisera bort för detta är inte saker jag använder speciellt ofta. Typ aldrig. Men Lillen gillar stansarna så de får vara kvar.
Min låda med alla brads och öljetter. Brads använder jag ibland när jag fäster blommor (som jag sällan använder), öljetter använder jag aldrig. Men ändå är hella lådan överfull. Intressant va?!

Här ligger blandat som pins, berlocker, metalljox och annat. Spännande låda att rota i om man inte vet hur man ska dekorera en sida.

Fäst-lådan, fotofix och dyl. Skulle också kunna rationaliseras bort då jag har mina gluedots på annat ställe och aldrig använder fotofix längre. Sedan någon gång i höstas limmar jag allt helt enkelt, det är så mycket lättare och saker ramlar aldrig av sidorna längre. Återkommer till min limkollektion en annan dag.

Ny låda (minns inte vad jag tog bort), filtsaker! Löööööve filt, det är ett coolt material som verkligen skapar häftig textur på sidorna. Här ligger figurer som pilar, blommor och även snuttar av filtband.

Jaha, det var min moppebyrå, fortsätter touren en annan dag. Nu ska jag försöka orka mig ur soffan och scrappa lite.

tisdag 24 februari 2009

Dagens bild 24/2

Jag är inte alls roylalistisk men idag (en ovanligt stilla dag på jobbet) följde jag och en kollega webnyheterna om kronprinsessans förlovning och festade loss på vars en semla. Det fick bli dagens bild!



Ännu ett cybercropbidrag, från Astrid Lindgrens värld i somras. Tänk att jag fick så många layouter gjorda! Men nu är jag nästa lite scrap-bakis liksom. Nåja, ikväll ska jag skriva ut lite foton för 365-albumet och skriva journaling för förra veckan, det får räcka. Sen blir det sängen tidigt ikväll för vi är förkylda, trött och småhängiga hela familjen, fortfarande.

måndag 23 februari 2009

Pausgympa

Tänkte bjuda på dagens bild, har börjat med ett pauprogram på datorn för att jag inte ska få så ont i axlar och nacke och jag tycker det verkar bra. Det är bara en testversion så jag tar gärna emot tips på bra sådana här program.

För övrigt åt vi lasagne ikväll. Det är Lillens favoritmat och det är så lustigt för att i vanliga fall snackar han så att våra öron håller på att ramla av när vi äter och man får påminna honom om att stoppa mat i munnen men när det är lasagne är han absolut knäpptyst. Han är så fokuserad på maten, ikväll åt han fyra portioner. När vi dukade av frågade jag vad de fått till lunch på förskolan och han sken som en sol när han svarade: Vi fick lasagne mamma!!!





Här kommer ett till cybercrop bidrag, till Scrapaddicteds utmaning där man skulle scrappa efter en skiss på temat vardag. Journalingen lyder: "Jag är lyckligt lottad för detta är min vardag." Och så känner jag verkligen - varenda dag!


söndag 22 februari 2009

Kamera

Jag funderar på en sådan här, som komplement till vår Nikon D70.

Fotomässa

Idag har vi varit på fotomässan och jag måste erkänna att det var en besvikelse. Dyr entré, trappor överallt (vi hade vagnen med till Lillen eftersom han inte orkar gå så länge på sådant), tråkiga montrat med svindyra saker, trångt, varmt och ja, inte alls speciellt kul. Lillen var dessutom grymt besviken över att det utlovade lejonet Alex från Madagaskar inte var på plats som vi pratat om. Både jag och maken fick ont i huvudet så nu ligger vi i soffan och äter smågodis nersköljt med treo och hejjar på Lillen som spelar x-box (utan ljud).
Och jag får leta på nätet efer ny kamera i stället för min med den spräckta linsen. Hybridkameror var det inte många på mässan och det är en sådan jag vill ha även om jag skulle kunna köpa en enklare systsemkamera till ett schysst paketpris för samma summa.
Men vi har ju en systemkamera som jag kan använda och jag känner att en dag på lekplatsen eller stranden vill jag inte släpa med en massa olika objektiv och pryttlar. Hybridkamerorna har schysst zoom, tar ok bilder och tillåter en hel del olika inställningar. Plus att man kan filma. Eftersom vi är fotomänniskor och jag vill ha foton från alla tillfällen (att scrappa) orkar vi aldrig släpa med filmkameran. Det är perfekt att filma en minut eller så från något kul tillfälle med kameran, längre filmer än så blir ändå tråkiga och nej, kvalitén är inte perfekt men den duger.
Så hybrid it is. Frågan är bara vilken.






De här fotona är för övrigt tagna med min hybrid, en Fujji. Linsen är ju spräckt på två ställen men man kan ta bilder med den så länge ljuset inte faller på ett visst sätt, då blir det suddigt upp i vänsterkanten. I solljus funkar det inte alls men så här inomhus är det ok. Lillen gjorde för övrigt succé, eftersom kameran ändå är trasig kan han ju lika gärna få använda den så jag hängde remmen runt halsen på honom och så sprang han runt och "fotokamerade" alla och allt vilket folk hade väldigt roligt åt. Vid ett tillfälle riktade han kameran, kikade i displayen och skakade sen missnöjt på huvudet och sa: "Näää, dåligt ljus". Hahaha, det ska börjas i tid minsann (han är fyra år).

lördag 21 februari 2009

Cybercrop på Scrappiz!

Ni har väl inte missat att det pågår cybercrop på Scrappiz?!

Jag har inte fått mycket scrappat (eller bloggat) i veckan för man kan väl säga att jag inte varit helt frisk men ändå jobbat. Idiotisk kombination men vad gör man när man varit hemma i nästa en vecka, efter att först varit hemma med sjukt barn. Nåja, jag har i alla fall inte orkat pyssla efter jobbet men skrivit ut foton har jag gjort och jag är jättestolt över att jag uppfyller mitt nyårslöfte och scrappar många (för mig) bilder på var layout.
Jag har kommit fram till att jag varit rädd för att man inte kan se vad som är på bilderna om man gör dem mindre men det gör man ju! Och det är så himla skoj att få med mycket från en händelse på en sida. Vi får se om det blir lite dubblar framöver också men jag erkänner, jag gillar enkelsidor bäst.
Eftersom jag nu skriver ut bilderna hemma så blir det ju kanske dyrare, eller inte för förut framkallade jag ju massor när det var ett erbjudande och hann inte gå igenom riktigt vilka bilder jag verkligen ville scrappa så jag framkallade för många bilder och i fler format vilket ju inte heller är helt ekonomiskt (men å andra sidan ger det en massa bilder Lillen kan få scrappa).
Jag tror i alla fall att min melodi framöver kommer vara att skriva ut mina bilder hemma, vi får väl se hur det blir med det.

Här är i alla fall två av mina bidrag till cropen, först en där man skulle använda vissa saker (minst två foton, två olika sorters band, minst två olika typsnitt, något spill och så något nyinköpt) och sedan en där man skulle scrappa utan mönstrat papper. Vilket för mig inte alls är så väldigt ovanligt. Jag blev nöjd med båda då det är tillfällen jag länge velat scrappa!



måndag 16 februari 2009

Sorterat i mappvagnarna

Idag har jag faktiskt orkat göra saker i små omgångar och jag tog mig an uppgiften att rensa, sortera och omorganisera mina två mapvagnar.
Jag har haft två extrabreda mappar med "nya papper" men om sanningen ska fram fanns där inte ett papper som jag inte ägt minst ett år. Nu är de sorterade, favoritmärken efter tillverkare (Basic Grey, MME, October Afternoon, Scenic Route och några till) och resten efter tema (prickan, ränder, blommor, resor, text, jul osv). Får se om jag trivs med det här.
Jag har även rensat ut min spillpappersmapp som höll på att explodera, Lillen får en bunt papper och en annan liten pysselsugen pojke en bunt med posten. Det spillpapper jag har kvar sorterades i möjligaste mån ner i plastfickor i respektive tillverkares map. Får se om det fungerar bättre än att ha allt spillpapper för sig, i en map. Jag är sååå dålig på att använda spillpapper och det är ju helt tragiskt med tanke på hur lite mönstrade papper jag faktiskt använder på var layout...
I min andra mapvagn har jag saker som thickers, bokstavsstickers, rubons, chipboard, wellpapp och en massa annat smått och gott. Jag fick fixat till detta också men hoppas få till en bättre lösning för thickers och dyl i helgen. Min man har lovat mig att spänna upp en typ vajer som jag kan hänga dem på, ska bli spännande att se hur det blir. Framför allt borde det bli mer överskådligt, jag har löjligt många olika förpackningar med bokstäver så det är svårt att hitta det man vill ha.
Mina journalingrutor har också förökat sig på något märkligt sätt så de fick flytta från mappvagnen till en egen skokartong uppe på hyllan i stället. Bara ta ner och bläddra när man letar efter något.

För övrigt så är jag pinsamt nog en "collector". Jag kan inte motstå att köpa fina scrapsaker men sen vågar jag inte riktigt använda dem. De är är ju så fina att jag är rädd för att förstöra dem. Eller så vill jag spara dem till något riktigt speciellt (utan att veta vad det speciella är), inte slösa bort dem på vardagsfoton liksom. Vilket ironiskt nog leder till att jag hela tiden scrappar med de produkter jag gillar minst.
Men nu får det vara nog. För att kunna uppfylla en dröm behöver vi spara pengar, mycket pengar. Så nu ska jag sluta köpa scrapsaker. Jag ska använda alla de fina saker jag har och bara köpa basprodukter som cardstock och så. Tänk så mycket pengar jag kommer spara på det. Och så ska jag sälja en del på Tradera också.


söndag 15 februari 2009

Det bästa med att scrappa...

Inget pyssel alls för tillfället eftersom jag är nästan helt däckad av den här gräsliga influensan som liksom inte ger sig, suck.

Idag frågade Johanna/LadyBug på Scrappiz vad man tycker är det bästa med att scrappa. Det finns så himla många bra saker med att scrappa; det är kul, man får utlopp för sin kreativitet, det blir fina sidor osv. Men mitt svar är helt enkelt "man får berätta historier". Ända sedan jag kunde prata har jag berättat historier på ett eller annat sätt. Fantiserat, skrivit, ritat och berättat. Att ha hittat det perfekta sättet att återberätta våra historier, med ord, bild, färg och dekorationer är så himla coolt. Jag älskar det. När jag sätter mig ner vid mitt scrapbord bubblar jag över av historier som jag vill berätta och förmedla. Jag har haft en sådan faktistisk barndom, det finns så mycket unikt att bevara och nu vill jag att Lillen ska få det likadant. Men jag vill också visa honom likheterna och olikheterna. Åh, det finns så himla mycket att scrappa om och på så många himla olika sätt! För mig är det därför jag gör detta, för att få berätta och papper, dekorationer, ja till och med fotona är bara hjälpmedel för det. Himla fina hjälpmedel men ändå.

Nåja, inget ont utan gott med sig, när jag inte orkat pyssla har jag kikat runt på internet utanför min vanliga bloggrunda och där hittade jag Sasha Farinas blogg, wow så mycket coola layouter! Den stilen vill jag prova scrappa. Dessutom fick jag tips via Scrappiz om Anna Stenmans blogg, jag har ju som nyårslöfte att få med mer foton på mina layouter och det är Anna verkligen duktig på.

fredag 13 februari 2009

Snabbscrappat en Vinterkväll

Idag har jag faktiskt haft ork att snabbscrappa en liten layout. Jag ville göra något med bilderna från igår och gjorde om dem till svartvitt, skrev ut som en remsa och använde det fina pappret från MMEs Bohemia-kollektion till bakgrund. Med sådana papper behöver man inte dekorera så mycket (som om jag gjort det ändå, hahaha) så det räckte med lite spillpapper, spets och så bokstavsstickers från Scenic Route.



Nu ska jag äta lite innan det är dags att hämta Lillen, vi ska gå och köpa isglass för fyyy så ont i halsen jag har.

torsdag 12 februari 2009

Mys i soffan

Ja, jag har alltså fått Lillens influensa så något pyssel blir det inte för tillfället. Läser lite i manualen till kameran, kikar in på Scrappiz och ser lite på tv mellan mina tupplurar, det är ungefär det som orkas med nu.

När jag hämtat Lillen i eftermiddag orkade jag inte leka med honom och han var trött och snorig så vi la oss i soffan och kikade på olika barnprogram på Youtube. Det är så coolt för man kan verkligen hitta alla gamla 70- och 80-talsprogram som vi såg. Lillen och jag tittade på Totte, Alfons Åberg (stor favorit för tillfället) och Professor Baltazar.
Jag passade på att ta några bilder genom att sträcka upp armen med kameran och knäppa av (Lillen låg på min mage så jag kunde inte göra på annat sätt) och jag tyckte bilderna blev mysiga trots brist på ljus och fokus.


Sjuk

Det här börjar bli lite löjligt faktiskt, jag antar att ingen tror på mig om jag säger att jag faktiskt inte brukar vara sjuk men men nu är jag det igen. Lillen är frisk och jag är sjuk och mitt mål med dagen, emellan Panodilen och blåbärssoppan, är att försöka läsa manualen till vår kamera för nu är kursen igång!

onsdag 11 februari 2009

Tekniskt skapande pågår

Jag har inte hunnit göra klart fler layouter till bloggpartyutmaningarna även om jag har flera på gång, håller på att försöka skapa egna journalingrutor till mitt 365-album för 2008. Det är inte helt enkelt, maken vill att jag gör det i Illustrator eller Indesign och jag begriper mig ärligt talat inte på dessa program. Undrar om han snart tröttnar på mina frågor och suckar och helt enkelt gör dem till mig?! Mitt andra problem är vilka färger dessa journalingrutor ska gå i. Var lite inne på orange, blått, grönt och brunt men det kanske blir tråkigt? Dessutom skulle jag ju vilja ha min favvisfärg rött med... Förslag mottages gärna (fyra färger, vitt i tillägg så det räknas inte in).
Det ska bli superkul att sätta ihop detta och att skriva all journaling!

Under tiden fortsätter jag fotografera för 2009-albumet, här är dagens bild, Lillen och maken gör egna studsbollar och har jätteskoj.


Vill ni ha mer 365-inspiration och tips så kika på CK KOTM-blog och Beckys All about...

I morgon kör Mikaelas fotokurs igång så jag ska krypa ner i sängen med min kameramanual, hehe. Det ska bli jättespännande med kursen och extra kul att är jag fått med min bror också.

måndag 9 februari 2009

Klar!

Idag blev jag klar, sju bilder för var vecka förra året är utvalda, redigerade och uppmärkta i 52 prydliga veckomappar. Det har tagit tid att gå igenom ett års bilder för även om vi inte fotograferade varenda dag förra året så var det då inte långt ifrån och det har inte varit enkelt att välja. Men är ju lite inkörd på scraptänket, att berätta historier och i den här typen av album som Projekt 365 är finns det ju bara plast till en bild per dag och så ett par korta rader om var dag. Inga djupdykningar liksom och jag som faktiskt håller på med detta för att jag just gillar att skriva och dokumentera tycker därför det är svårt att välja bort ord och bilder. Samtidigt känns det superkul att göra detta, att få en sådan unik överblick och sammanfattning av vårt liv 2008 och jag får en känsla av att jag är "ikapp" scrapmässigt, i grova drag är de viktiga händelserna dokumenterade och jag kan i lugn och ro ägna sig åt att scrappa detaljer och speciella händelser mer på djupet.
Som en bonus får man verkligen sett vilket underbart liv man har. Jag fotograferar mest i vardagen, på födelsedagar och så glömmer jag ibland kameran (det finns inte ett enda foto från Lillens första nyår till exempel) men alla dessa vardagsstunder i revy är verkligen sååå häftigt!

Jag hade aldrig kunnat välja 10 favoriter från året som gick, en del bilder är bra rent fotografiskt, andra sååå speciella för att de är från en viss dag men den här bilden tycker jag är lite representativ för vår familj i alla fall. Så här ser det oftast ut när vi är någonstans, ja, även som den här dagen då vi bara gick till en lekplats i närheten. En liten unge som oberört leker och så två dårar som skuttar runt och fotograferar honom från alla tänkbara vinklar och håll. Här ligger maken och tar en närbild medan jag fotograferar männen i mitt liv, hahaha.

söndag 8 februari 2009

Tråkig söndag

Idag har jag försökt fotografera vår svarta katt men det är helt hopplöst, kameran vet inte var den ska fokusera så bilden blev inte så skarp som jag önskat. Trots det är den bättre än de flesta jag tagit av honom, han brukar mest bli en svart klump med ögon på bild liksom vilket är synd för han är en så stilig katt. Här ligger han i vår låga fönsterkarm, hans senaste favoritplats.

Malena skriver idag om hur mycket fantastiska vardagssaker hon har i sitt liv och hur den här fotoutmaningen får henne att uppmärksamma och uppskatta dem mer. Jag känner likadant, det finns så mycket bra in vårt liv och så många fina ögonblick inte minst. Idag har jag och Lillen haft rätt tråkigt faktiskt, han är fortfarande sjuk och orkar inte göra något riktigt så men trots det har vi haft det mysigt. Det är bra att ha tråkigt ibland för nu längtar han till förskolan och jag till jobbet och det är ju inte illa.


När Lillen lekte med lego idag hann jag i alla fall slänga ihop en layout till Mahlins bloggpartyutmaning. Det är är om sak som hände idag och det är nog faktiskt första gången jag scrappar en händelse från samma dag faktiskt. Lillen har matvägrat och inte heller velat dricka så mycket så min mamma sa till mig att ge honom coca cola eller något, bara för att få i honom vätska och när jag sa till honom att mormor sagt att han skulle dricka cola blev han sååå förvånad och utbrast: Oj, vilken bra mormor jag har!

lördag 7 februari 2009

En liten prins

Phu, Lillen var rätt matt igår och ville mest sitta i knät och mysa i soffan så det blev inget mer scrappande för mig. Idag har han mer feber men sitter i knät på maken så jag ska snabbpyssla lite innan en kompis kommer för att umgås, käka middag och se på melodifestival.

Kameran ja, som det ser ut just nu går det faktiskt att ta bilder utan att reporna syns på bilderna! Men maken säger att i solljus kommer det troligen inte fungera så överläggning pågår.

Här är min layout till Lilos bloggpartyutmaning. Blev väl inte helt nöjd med den men jag fick i alla fall äntligen testat att använda piprensare och det kommer jag garanterat göra fler gånger, det är lite coolt.
Layouten handlar om att jag faktiskt är allergisk mot alla som tjatar om sina små prinsar och prinsessor hela tiden (speciellt om de i skrift stavar prinsessa "princessa"...) men trots det slinker det in ett och annat "Lill-prinsen" när jag pratar med Lillen.



fredag 6 februari 2009

Fan, fan, fan!

Katten välte just ner min kompaktkamera (mer avancerad och dyr modell) och det blev en spricka i linsen! Täcker hemförsäkringen sådant här???

Uppdatering: Det kan vara väääldigt bra att känna till att Salusansvar inte ersätter för någonting som husdjur (eller andra djur för den delen?) orsakat. Noll kronor från dem alltså. Maken blev så arg att han ringde och skällde ut dem eftersom som han uttryckligen bett om en hemförsäkring som täcker ALLT och nu gör den ändå inte det. Vi har nu bytt försäkringsbolag.
Att byta lins på kameran kostar 2500 kr vilket det så klart inte är värt så nu deppar jag. Visst, vi har systemkameran men den är för stor att släpa med sig överallt och dessutom gillar jag att kunna filma små snuttar också. Fan, fan, fan.

Nåja, jag är i alla fall klar med layouten till Lilos Bloggparty-utmaning. Ni får se den så fort jag scannat den.

VAB

Lillen är hemma med hosta och förkylning, nu jäklar SKA vi scrappa!

onsdag 4 februari 2009

Nr 6 i nr 6

Ylva och Ulrika har utmanat mig att visa upp foto nr 6 i mapp nr 6 i min dator och här kommer den, en halvbra bild på Lillen i skogen, tagen en solig dag i november.
Jag tog, helt allvarligt, ca 300 bilder den dagen (ljuset var underbart och fägerna i skogen ska vi inte tala om) och fick till en 6-7 st som blev riktigt bra och som fick vara med i en uppskattad fotobok som mor- och farföräldrar fick i julklapp. Den här bilden var dock inte en av dem.

Efter två veckors stress på jobbet känns det som om den här perioden är över, på gott och ont och jag hade verkligen tänkt scrappa en massa idag men jag är så trött så jag har inte orkat slutföra något att visa upp. Jag har i alla fall börjat på lite grejor till bloggpartyt så kika snart in igen så får ni se lite alster.

tisdag 3 februari 2009

Blogcandy och SCB

Kika in till Camilla och på allt underbart hon har i sin blogg och ni kan vinna bloggodis som heter duga. Kika mer här.


Vi har fått brev från statistiska centralbyrån, en undersökning om våra åsikter kring Lillens förskola. Jag garvade lite för halva undersökningen riktar sig till Lillen, alltså han skulle besvara den. Han var på bra humör idag så allt på förskolan fick betyg glad gubbe, kompisar, leksaker, mat, fröknar och hela köret. Hade vi frågat honom igår, när han var på riktigt uselt humör på eftermiddagen hade han skrikit: "Förskolan är trååååååkig! De har inga roliga leksaker! Sara, Adam och fröken är dumma!" Men de på statistiska centralbyrån kanske inser att fyraåringars åsikter är något skiftande, från minut till minut?

måndag 2 februari 2009

Livet kom emellan

Jag har tänkt skriva en massa men livet kom visst emellan...
Det har varit mycket annat än scrap de senaste dagarna men i morgon, då jäklar ska jag hugga tag i alla dessa härliga utmaningar som tjejerna som ordnar bloggparty bjuder på! Kika in till tex Linda för att se länkar till alla spännande tävlingar.

För övrigt ska jag gå Mikaelas fotokurs! Läs om den här. Det ska bli så himla skoj och inspirerande. Hoppas lära mig utnyttja kameran bättre, just nu så siktar jag mest och knäpper och ja, ibland blir det fullträffar men jag skulle vilja lära mig mycket mer om att välja inställningar efter ljusförhållanden osv. Mikaela tar så himla härliga bilder på barn, barn som de ska vara, ute, springande och lekande och sådana bilder vill jag också lära mig ta. Är det någon mer som ska vara med?

Är lite sugen på Photoshopkursen också men eftersom maken jobbar med Photoshop hela dagarna tyckte han det var onödigt och ja, det kan ju finnas lite sanning i det. Jag kan ju fråga honom när jag experimenterar mig fram. Här kommer en experimenterad bild från helgen.



God natt på er!